Belenorovo

Jak jsem rozcházel skype na linuxu

Skype, Debian a webcam Genius Eye 312 v akci
Ano, přiznávám se, dal jsem dědovi kdysi na počítač "kradená" Windows XP, takže po zásahu Genuine Advantage jsme měli po ptákách (nebudu pitvat, že to jde zase odstranit). Děda: "jéje, nelegální? To jsem nevěděl" (Asi opravdu ne), takže jsem navrhl linux.

Děda používá akorát e-mail (Thunderbird/Icedove to jistí) a Skype. A webkameru. Děda jde s dobou. No, pral jsem se s tím docela dlouho.

Instalace Skypu pro linux není problém - beta přímo od výrobce funguje dobře. Ale větší srandu jsem si užil s webkamerou. Model Genius Eye 312 je sice podporován, ale nikoliv v jádru 2.6.26, které jsem instaloval jako první (distribuci lenny Debianu). Takže první večer skončil tím, že jsem pustil aktualizaci z lenny na squeeze. Squeeze mám v práci, a až na pár detailů bez problémů, takže proč ne, že?

Druhý den začal slibně - webkamera zdetekována. Ale Skype nic. Program xawtv blábolil nějaké chyby a ukazoval jen černý obraz. Na další testování se ukázal být dobrým program v4l2ucp - umožňuje nastavovat parametry kamery a zobrazit preview - v něm kamera fungovala hned. Díky tomuto programu jsem objevil LD_PRELOAD a pak už to šlo ráz na ráz. Skončil jsem u skriptu


export LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so
export LIBV4LCONTROL_FLAGS=6

skype &

První je definice knihovny, která se má použít. Druhá říká, jak se má obraz otočit. Původně (bez proměnné) byl vzhůru nohama. Tohle jej otočí, že je hlava dobře, akorát je to zrcadlově, to už jsem neřešil, a navíc to říká, že má dělat jakousi jpeg 90° rotaci - bez toho mi tato webkamera nechodila. Bez rotace to bylo číslo 3, 2 nebo 1, podle toho, jaké přesně otočení stran se má udělat (obě osy, vertikálně, horizontálně). Fakticky to teď mám 2 + 4, tj. vertikální flip + 90° jpeg). Další experimenty nechávám na vlastní iniciativu :-) Obrazová kvalita je asi horší, než ve Windows, dost se to cuká (pomalá odezva), ale to si nechám asi na jindy.

Pro úplnost: control flags řídí knihovnu video4linux, má i další řídicí parametry, opět přenechávám k samostudiu.

Aktualizace 1.3.2011: ukázalo se, že control flags mi nefungují, zdá se. Nechal jsem se zmást tím, že jsem to ve v4l2ucp nastavil a toto nastavení se pak použilo automaticky ve Skype. Ale finta fň: pomocí programu v4l2ucp jsem si nastavil správně obraz a pak pomocí v4l2ctrl ho exportoval do souboru. Upravil jsem skript pro spouštění Skype, aby toto nastavení opět pomocí v4l2ctrl nahrál.

Skype teď funguje dobře, akorát děda občas zapomene Skype skutečně vypnout (křížek ho jen minimalizuje do systraye), vypne počítač, a po zapnutí a přihlášení do KDE se mu Skype automaticky pustí, ovšem ne pomocí skriptu a kamera je opět špatně.

Správnější postup by ovšem byl nastavit přímo volby modulu jádra, ale tady se mi zatím nic moc zjistit nepodařilo. Do vyřešení by asi stačilo pustit load parametrů kamery někam při startu počítače. Zůstane akorát problém s preloadem, který ale určitě půjde taky vyřešit.
Kategorie: Počítače.

Komentáře

Nenašel jsem žádné komentáře

Přidání komentáře

Jméno *
E-mail Odkaz
Zpráva *