Belenorovo

Etiketa: Smekání klobouku

Jak se chovat při nošení klobouků a jiných pokrývek hlavy.

Pokud má muž klobouk, je slušnost ho při pozdravu smekat. Výjimka může nastat, pokud prší nebo je mráz, pak postačí kývnutí hlavou. Měli byste být na pozdrav připraveni, proto byste měli mít pravou ruku volnou, pokud smekáte pravou. Pro leváky samozřejmě platí opak. V případě vedení ženy smekejte volnou rukou. Zdravit byste neměli ani na moc velkou nebo malou vzdálenost (dva až tři kroky). Smekání je vhodné doplnit mírnou úklonou a pozdravem. Slovně zdravíte ale jen v případě, že potkáte dobré známé nebo přátele. U přátel a známých stačí dotknutí se střechy klobouku, nicméně při zdravení žen je stále vhodnější smeknutí. Při setkání klobouk smekáte nebo alespoň mírně pozdvihnete společně s úklonou hlavy. S lehkou úklonou hlavy a jen mírně pozdvihnout! Pokud se zastavíte k hovoru, tak je vhodné klobouk sejmout. Zdravte i neznámé ženy, které potkáte v domě nebo na schodišti.

Pozdrav a smeknutí klobouku je vhodné při vstupu do místnosti. Výjimkou je vstup do obchodu a některých dopravních prostředků, např. metro nebo tramvaj, a též do míst, která lze považovat za veřejnou ulici (např. nádražní hala, chodba). Smekejte a zdravte např. v malých obchodech, kde se vám osobně věnují, ve výtahu, vlaku, letadle, restauraci, jste-li na návštěvě a na úřadech, pokud úředník nesedí za přepážkou. Obecně v přítomnosti žen (např. ve výtahu) je vhodné klobouk sundat a držet v ruce a nasadit až po vystoupení.

Muži a hoši snímají jakoukoliv pokrývku hlavy při vstupu do veřejné místnosti, při veřejném hraní státní hymny či jiném výskytu státních symbolů na nějaké události, svatebním obřadu a pohřbu. I tady jsou výjimky: při vstupu do křesťanského kostela klobouk či čepici musíte sundat, v židovské synagoze, na židovských posvátných místech a v muslimské mešitě pokrývku hlavy mít musíte.

Tato pravidla platí pro klobouky a čepice s dýnkem. Netýkají se jiných pokrývek hlavy, např. kulichů. Ostatní pokrývky berte jako součást svrchního oblečení a odkládejte je spolu s ním. Pokud držíte klobouk v ruce, tak vnějškem k lidem, vnitřkem k sobě.


Zdroje a další četba:
Smekání klobouku
ETIQUETTE for Hats and Caps
Bringing Back the Fashion Hat
Ženichův klobouk - cylindr
Společenské chování
Kategorie: Různé.

Komentáře

Nenašel jsem žádné komentáře

Přidání komentáře

Jméno *
E-mail Odkaz
Zpráva *